Interview

Je werknemers helpen om met hun pensioen aan de slag te gaan? Wijs ze op mijn.nn Inkomen Later!

Met de komst van de nieuwe pensioenwet wordt pensioen persoonlijker. Het is dus nog relevanter dat jouw werknemers actief aan de slag gaan en keuzes maken voor hun pensioen. Bijvoorbeeld keuzes over hoe zij beleggen, wanneer ze met pensioen willen, hoe ze het partnerpensioen willen regelen. We zien ook dat het pensioenbewustzijn nog laag is. Werk aan de winkel dus! We vroegen Susanne Kalkema en Joost Huesken van NN hoe zij dit aanpakken. In dit artikel lees je hoe zij bezig zijn met het betrekken van deelnemers bij hun pensioen en hoe jij hier als werkgever (samen met je adviseur) bij kunt helpen! 

‘Dat is al heel lang het vraagstuk: hoe zorg je ervoor dat mensen wél met hun pensioen aan de slag gaan?’

Susanne Kalkema: "Ik ben als ‘Product owner customer experience’

dagelijks bezig met de klantbehoefte van de deelnemers

op het gebied van pensioen en alles wat daarbij komt kijken.

Samen met mijn team kijken we hoe we onze dienstverlening

voor de deelnemers zo makkelijk mogelijk kunnen maken.

Ze kunnen activeren om met hun pensioen aan de slag te gaan

en ze zo pensioenbewuster te maken."



Joost Huesken: "Ik ben als Product owner mijn.nn Inkomen Later verantwoordelijk

voor alles wat er op het persoonlijk pensioenportaal

van deelnemers te vinden is en hoe dit wordt aangeboden.

De bedoeling is dat als we onze pensioendeelnemers zover

gekregen hebben een kijkje te nemen op mijn nn,

dat ze zo makkelijk mogelijk de informatie vinden die zij zoeken.

Daarnaast ben ik met mijn team verantwoordelijk dat technisch

gezien het portaal blijft werken en dag en nacht beschikbaar is."








































Ja, ok dat is duidelijk. Hoe zorg je er dan voor dat mensen aan de slag gaan?
Susanne: “Met relevante e-mails gericht op de keuzes en levensgebeurtenissen triggeren we deelnemers op een persoonlijke manier. We zien na zo’n mailing het aantal inloggers op mijn.nn Inkomen Later dan ook altijd toenemen. Ook belangrijke momenten als de start van een pensioenregeling grijpen we aan om mensen op een positieve manier in actie te brengen via de persoonlijke pensioenportaal. We nemen een werknemer dan stap voor stap mee in de keuzes die klaarstaan met een korte video en de reactietermijn die ze hebben om een keuze door te geven. Mensen worden zo gemotiveerd om op dat moment in beweging te komen. Met een voortgangsindicator zien ze hoe ver ze zijn. Tijdens dit ‘warm welkom’-proces zien deelnemers alleen de keuzes die voor hem of haar belangrijk zijn.”


Hoe maak je je communicatie dan persoonlijk? 
Ook zijn we bezig met een test waarin we in onze communicatie gebruik maken van vijf typen deelnemers die elk op een andere manier informatie over financiën en pensioen tot zich willen nemen. Vragen om deze type personen te kenmerken zijn bijvoorbeeld: maakt hij of zij wel of niet gebruik van een adviseur, bespreken ze hun financiën met vrienden of kennissen, vinden ze het fijn om berekeningen te zien of kijken ze liever helemaal niet om naar hun financiën? De komende tijd doen we een test waarin we verschillende e-mails sturen gericht op de verschillende type personen, gebruik makend van verschillende manieren van activeren. De essentie is dat de klantbehoefte leidend is en dat we hier continu onze dienstverlening op aanpassen. Heel persoonlijk dus!  

Mijn.nn Inkomen Later is dus een belangrijke tool voor pensioendeelnemers van NN? 
Joost: “Ja, dit klopt. Alle informatie is daar overzichtelijk te vinden en het is de tool om keuzes te maken. We verwijzen deelnemers vaak naar mijn.nn Inkomen later. Voor het maken van keuzes, het lezen van informatie of voor instructievideo’s. Het is allemaal op één plek te vinden. We streven ernaar dat iedereen ons portaal kan gebruiken. Daarom is het een mooie win dat deelnemers eenvoudig kunnen inloggen met hun DIGID. En we passen dit jaar ons portaal stap voor stap aan, zodat mensen met een visuele beperking deze ook kunnen gebruiken door hier rekening mee te houden in het design.”


Meer weten?
Kijk op mijn.nn Inkomen Later - Je pensioenomgeving : NN 



























































































Susanne, er komen mede door de Wet toekomst pensioenen (Wtp) pensioenkeuzes op werknemers af. Wat zijn voorbeelden van keuzes die mensen kunnen maken?  
Ja, klopt inderdaad. Vanaf 1 januari 2028 heeft iedereen met een pensioenregeling bij zijn werkgever een pensioen op basis van beleggen. Ook wel Defined Contribution (DC) genoemd. Dit betekent dat een werknemer (in zekere mate) zelf zijn of haar manier van beleggen kan bepalen. Wat dus belangrijk is, is dat wij weten dat de manier waarop we beleggen ook echt aansluit bij de mate van risico die de werknemer wil lopen. Ook is het voor een deelnemer belangrijk dat hij vanaf vijftien jaar voor zijn pensioen kiest of hij wil doorbeleggen na pensioendatum. Andere keuzes zijn bijvoorbeeld: wil je aanvullend pensioen voor je partner regelen? Wil je eerder of juist later met pensioen? Kies je in het begin voor een hoog pensioen en later een lager pensioen of juist andersom? Al met al is er genoeg te kiezen om het pensioen te laten aansluiten bij de persoonlijke wensen en voorkeuren van de deelnemer. En niet alleen als hij of zij al bijna met pensioen gaat. De keuzes voor de manier van beleggen en keuzes voor aanvullend pensioen voor de partner zijn juist belangrijk als iemand nog jong is. 


Joost, maken mensen deze keuzes ook?
Ja, maar in de praktijk zien we in de statistieken van mijn.nn Inkomen Later terug dat dit wel tegenvalt. Wij zien graag dat het aantal mensen dat dit doet omhoog gaat. Aangezien natuurlijk niet iedereen beleggingsexpert is, is het voor ons een belangrijke taak om uit te leggen dat mensen nu al invloed kunnen uitoefenen op hun inkomen later. Zo is het bijvoorbeeld handig om het risicoprofiel van te voren te bepalen. Met deze uitkomst weten we of de manier waarop we voor deze deelnemer beleggen wel echt aansluit bij hoeveel risico hij wil lopen. Of dat we daar juist een aanpassing in moeten doen. Om mensen daadwerkelijk te bewegen hun risicoprofiel te bepalen is al best lastig. We weten dat mensen vaak denken: ‘het zal wel goed geregeld zijn’ of ‘het komt later wel’. En dat is natuurlijk ook zo, maar het kan geen kwaad om je er in te verdiepen als je nog wat jonger bent. 


Susanne, mensen denken misschien dat het gewoon goed geregeld is door de werkgever, en NN in de basis, dus dat het niet nodig is om in actie te komen?
Ja, dat klopt inderdaad. Toch zien we nog vaak genoeg dat mensen teleurgesteld zijn op de pensioendatum. Zij kunnen minder pensioen aankopen dan ze hadden verwacht. Dit kan bijvoorbeeld komen omdat ze een tijdje geen werk hebben gehad, bij een scheiding of simpelweg omdat de werkgever een pensioenregeling aanbood met een lage inleg. Deze laatste is te voorkomen als mensen zo vroeg mogelijk weten waar ze aan toe zijn en wat zij zelf nog kunnen doen om aan te vullen. Wij willen echt voorkomen dat er een paar jaar voor de pensioendatum of zelfs op de pensioendatum verrassingen zijn.