De weg naar een toekomst-bestendig pensioenstelsel

Met het pensioenakkoord en het wetsvoorstel Wet toekomst pensioenen is de weg ingeslagen naar een ander – toekomstbestendig – pensioenstelsel. Afgelopen april ontving u van ons al een online magazine dat alleen in het teken stond van de voorgestelde wijzigingen. In alle volgende edities licht Stijn van Schijndel, onze Manager Specialties van het Expert Center van Pensioen, er een aantal wijzigingen voor u uit. 

'We zorgen dat we nauw bij de ontwikkelingen betrokken blijven'

Dag Stijn, kun je iets meer vertellen over jezelf? 

“Natuurlijk! Ik werk sinds 2000 bij Nationale-Nederlanden. Vanuit mijn huidige functie ben ik dagelijks bezig met wettelijke en beleidsmatige ontwikkelingen die op ons afkomen, waarvan het nieuwe pensioenakkoord uiteraard de belangrijkste is. Dit doe ik onder andere door met specialisten en beleidsmakers te bepalen wat de gevolgen zijn van de ontwikkelingen voor ons als pensioenuitvoerder en voor onze klanten. Dit doen we ook buiten Nationale-Nederlanden door voortdurend samen te werken met allerlei partijen: het Verbond van Verzekeraars, maar ook adviseurs, de werkgeversorganisatie VNO/NCW, de wetenschap en andere belanghebbenden.”


Waar wilde je het deze keer over hebben? 

“Wellicht heeft iedereen gelezen dat het pensioenakkoord een jaar wordt uitgesteld?”


Wat houdt dit exact in?

“De nieuwe wetgeving zou aanvankelijk met ingang van 2022 worden ingevoerd. Maar omdat het een enorme operatie is, nemen de voorbereidingen voor de wet veel tijd in beslag. De minister wil het proces, terecht, zorgvuldig doorlopen en daarvoor is meer tijd nodig. De invoering van de nieuwe pensioenwetgeving start dus pas met ingang van 2023, al bekijkt de wetgever nog of bepaalde elementen al wel in 2022 worden ingevoerd. De overgangsperiode, waarin de tijd wordt gegeven om alle pensioenregelingen aan te passen, schuift met het uitstel op naar 2023-2027.”


Wat betekent het uitstel concreet voor de lezers, onze klanten?

“Het pensioenakkoord betekent voor alle pensioenregelingen een aantal belangrijke veranderingen. Op het gebied van pensioenopbouw en de fiscale ruimte die daarvoor wordt geboden, het nabestaandenpensioen, waarvan het de bedoeling is dat het wordt geüniformeerd. De wijze van uitkeren van pensioen en de keuzes die gemaakt kunnen worden, enzovoort. Het uitstel geeft aan werkgevers extra ruimte om zich over de aanstaande wijzigingen in hun regeling te laten informeren en adviseren en te bespreken met hun werknemers. Daarna kunnen de aanpassingen nog zorgvuldiger worden doorgevoerd door ons als pensioenuitvoerder.”   


Wat doet Nationale-Nederlanden in de tussentijd? 

 “In de extra tijd die ons wordt geboden, werken we achter de schermen hard door aan de voorbereidingen om voor alle aanpassingen, passende oplossingen in gereedheid te brengen. En zorgen we dat we nauw bij de ontwikkelingen betrokken blijven om de belangen van onze klanten zo goed mogelijk te behartigen.”

Er zijn al zaken wél ingegaan, de Regeling Vervroegd Uittreden (RVU) bijvoorbeeld. Kun je daar iets meer over vertellen?

 “De RVU maakt het voor werknemers mogelijk kort voor pensioendatum toch een regeling voor vervroegde uittreding te mogen ontvangen. Lang was dat namelijk alleen mogelijk met een fiscale strafheffing en was langer doorwerken gewenst.”


Wat betekent dit voor een werkgever? 

“De  versoepeling houdt in dat werkgevers werknemers, die korter dan drie jaar voor AOW zitten, een regeling mogen bieden om eerder te stoppen met werken. Zonder dat daar een heffing over betaald moet worden. Dit is wel een keuze waar werkgever en werknemer het allebei over eens moeten zijn. Deze versoepeling is afgesproken voor de periode 2021 tot en met 2025. Het kabinet heeft daarnaast voor dezelfde periode extra geld beschikbaar gesteld om maatwerkplannen in sectoren te bevorderen, gericht op het gezond doorwerken tot aan het pensioen. Verder zijn in het kader van deze maatregelen, om gezond door te werken tot pensioen, de mogelijkheden tot verlofsparen verruimd naar honderd weken. 
Het doel is uiteindelijk om duurzame inzetbaarheid van medewerkers mogelijk te maken.”


Waarom is het, ondanks het uitstel, goed als klanten zich nu al in het pensioenakkoord verdiepen? Wat betekent dit voor een werkgever? 

“Het pensioenakkoord omvat heel veel maatregelen over een lange periode. De impact van de maatregelen op pensioenregelingen kan groot zijn. Het is dan ook belangrijk om goed kennis te nemen van de mogelijke wijzigingen en daarover geïnformeerd te raken zodat klanten, samen met hun adviseur, de juiste beslissingen kunnen nemen.”
 

Tot slot: wat kunnen onze klanten nu al doen? 

“Ik zou zeggen: wacht niet, zoek contact met uw adviseur. Bespreek met hem wat u wilt en bespreek met hem wanneer u concreet actie wilt gaan ondernemen.”